Ozdobny kredens w jadalni
Miło jest móc pochwalić się rosnącymi zapasami cennych butelek. Tym bardziej, gdy przywiązujemy wagę do nietypowego wyglądu butelek z danego rocznika czy niespotykanych wzorów etykiet. Takie rozwiązanie staje się tym bardziej kuszące, że wiele producentów mebli oferuje kredensy czy ozdobne regały, wpisując je w aranżacje wystroju kuchni, jadalni czy salonu. Nawet z punktu widzenia pragmatyka, takie ustawienie ma sens. Najczęściej sięgamy po butelkę wina właśnie podczas romantycznej kolacji we dwoje czy chociażby podczas gotowania.
Niestety, choć logika podpowiadałaby, że nic w tym złego, ustawienie regału z trunkiem w dobrze doświetlonym pomieszczeniu, w którym występują duże wahania temperatury i zmiany w poziomie wilgotności (para unosząca się przy gotowaniu, ciepło, które oddaje piekarnik, ogrzewanie centralne, które silniej dogrzewa dom zimą) mają zgubny wpływ na jakość i smak trunku. Takim zbiorom nie służy ani jasne, ani ciepłe pomieszczenie. Jest wręcz przeciwnie. Stąd też piwniczka z odpowiednią wentylacją powietrza i temperaturą ok. 10-14oC byłaby najlepszym miejscem na przechowywanie wina.
Dojrzewanie przez leżakowanie
Na początku wypada zaznaczyć, że – choć mogłoby się wydawać inaczej – nie każde wino nadaje się do długiego przechowywania. Niektóre rodzaje nadają się do spożycia na bieżąco. Właśnie one powinny stanowić zdecydowaną większość naszej kolekcji. Wino do leżakowania nie powinno z kolei przekraczać 20% naszych zbiorów. Często popełnianym błędem, wynikającym pewnie z niewiedzy, jest jednak kupowanie pojedynczych egzemplarzy takich trunków, które będą dłużej dojrzewać. Otóż należy zakupić przynajmniej kilka butelek jednego rocznika, aby móc co jakiś czas otwierać jedną i sprawdzać, jak rozwija się smak napoju.
Jeśli mowa o dojrzewaniu, równie istotne jest odpowiednie ułożenie butelek w spiżarce. Najłatwiej dostępne powinny być oczywiście butelki z winem przeznaczonym do spożycia. Ze względu na optymalną temperaturę przechowywania, wina, które mają dojrzewać, powinny być ułożone w następującej kolejności: najniżej (czyli tam gdzie najchłodniej) białe i różowe odmiany, wyżej (tam gdzie cieplej) – czerwone.