Mówi się, że kuchnia to serce domu. Jednak istotnym, jednoczącym wygłodniałych domowników elementem są zapasy żywności, przechowywane zazwyczaj na jej zapleczach. Dobrze zorganizowana spiżarnia to zatem podstawa.
Jak ją urządzić, by każdy bez problemu znalazł swój ulubiony smak dżemu? Jakie regały do spiżarni wybrać, aby mieć pewność, że posłużą nam przez kolejne lata? Postaramy się rozwiać wszelkie wątpliwości.
Drewniane czy aluminiowe
Najważniejszy jest wybór dobrych, solidnych regałów, które uniosą wszystkie zapasy żywności i potrzebne akcesoria kuchenne. O tym, czy wybrać drewniane, czy aluminiowe zadecydować może na przykład pozostały wystrój domu.
Do industrialnych, zimnych wnętrz z pewnością lepiej sprawdzą się te aluminiowe pomalowane na odpowiedni kolor lub zostawione w podstawowej formie. Surowe półki nadadzą wnętrzu nowoczesnego, minimalistycznego charakteru. Z kolei regały drewniane wniosą do pomieszczenia odrobinę ciepła, tworząc przytulną atmosferę. Ich barwę można dopasować do odcienia mebli kuchennych lub wybrać całkowicie kontrastowy kolor.
Decydując się na wybór mebli do pomieszczenia gospodarczego, warto także zwrócić uwagę na ich funkcjonalność i trwałość. Niestety regały aluminiowe, szczególnie takie, które złożone zostały z cienkich, miękkich elementów, mogą szybko ugiąć się pod ciężarem słoików z przetworami. Same w sobie będą pewnie lżejsze, a przez to bardziej chwiejne od tych wykonanych z drewna. To właśnie te drugie wyróżniają się stabilnością, a dobrze zaimpregnowane pozostaną także odporne na wilgoć. O ile przy sprzątaniu łatwiej będzie zadbać o czystość mebli metalowych, o tyle regały drewniane z pewnością będą dodawać wnętrzu więcej uroku i zdobić spiżarnię.
Wygodne przechowywanie
Chcąc zachować względny ład i porządek w naszej spiżarni, warto dobrze rozplanować całą aranżację. Aluminiowe czy też drewniane, regały wysokie do sufitu mogą efektownie wyglądać, ale nie będą praktycznym rozwiązaniem dla małych pomieszczeń. Wspinanie się na krzesło za każdym razem, gdy postanowimy sięgnąć coś z ostatniej półki, może okazać się męczące. Warto także zainwestować w organizery, etykiety i kosze, aby odpowiednio posegregować zapasy, przetwory, narzędzia i akcesoria kuchenne. Unikniemy wtedy robienia bałaganu w spiżarni, gdy przypomni nam się na 5 minut przed przyjściem gości, że chcielibyśmy ich poczęstować kompotem z czereśni.